1. Tuulikki Petäjäniemi

Ex. tasa-arvovaltuutettu Tuulikki Petäjäniemi on ollut useiden miesten ja naisten tasa-arvoa koskevien tutkimusten johdossa. Mitä mieltä olette seuraavista tapauksista:
1.1 Tuulikki Petäjäniemi on ollut projektijohtajana Työministeriön "Työssä jaksamisen ohjelma"- nimisessä projektissa. Hannu Piekkolan tutkimuksen "Työssä jaksaminen kiireiden ja vapaa-ajanpuristuksissa- tutkimus ikääntyvien ajankäytöstä" esipuheessa hän lausuu seuraavaa:

"Tutkimuksen mukaan
kokonaistyöajan pituudella ei yllättäen ole eroa miesten ja naisten välillä, mutta naisten kohdalla 57-58 tunnin kokonaistyöajasta merkittävä osa on palkatonta kotityötä".

Tuulikki Petäjäniemi siis on olettanut, että naiset tekevät enemmän yhteenlaskettua koti- ja ansiotyötä kuin miehet. Mikä ennakkoasenne projektinjohtajalta! Eikä hän osaa peittää pettymystään. Hän ei kerro, miten asiat todellisuudessa ovat, vaan antaa ymmärtää, että eräs tutkimuksen tärkeimmistä havainnoista on ylläolevassa lauseessa.

Tutkimus kertoo seuraavaa: Sivulla 49 on taulukko 15, josta käy ilmi, että parisuhteessa elävien miesten kokonaistyöaika on viikossa 8,5 tuntia suurempi kuin hänen naispuolisen kumppaninsa.

Tarkoittaako miesten kokonaistyöajan enemmyys 8,5 tuntia viikossa todella sitä, että ei ole eroa? Voiko tämän tutkimuksen tuloksia feministisemmin mitätöidä kuin mitä Tuulikki Petäjäniemi tekee? Oikein hävettää tutkimuksen tekijän puolesta. Mutta Suomessa tutkijoiden suut on tehokkaasti tukittu. Jos erehtyy sanomaan asiasta yhdenkin poikkipuolisen sanan, miten luulette  seuraavien tutkimusapuraha-anomusten ja työpaikan hakutoiveiden käyvän?

1.2 Ote samasta selvityksestä:
"Naisten ja miesten väliset palkkaerot näyttävät varsin erilaiselta riippuen siitä, mitä ansioita kulloinkin otetaan tarkasteluun. Vakiintunut käsitys työmarkkinoilla ja oikeuskäytännössä on, että kokoaikaisesta ja osa-aikaisesta työskentelystä sekä yli- ja lisätöistä tai olosuhdelisistä johtuvat palkkaerot ovat hyväksyttäviä."

Tämän huomautuksen jälkeen on hämmästyttävää, että Tuulikki Petäjäniemi käyttää lähteinään pääosin sellaisia suomalaisia tutkimuksia, joissa näitä hyväksyttäviä palkaneroja ei ole poistettu aineistosta. Näinollen tutkimukset eivät enää olekaan sukupuolineutraaleja, vaan naisia suosivia ja niin ovat sitten johtopäätöksetkin.

Miksi tätä vakiintunutta käsitystä ei tietämäni mukaan kukaan tasa-arvopalkkojen tutkija ole soveltanut aineistoonsa. Tilastokeskuksen ilmoittamat keskimääräiset miesten ja naisten kuukausipalkatkin sisältävät saman virheen.

Oma huomautukseni: Varmasti aivan yhtä hyväksyttäviä ovat tulos- ja suoritusperäiset palkanosat kuten n.s. urakkalisät ja myös epämukavan työajan perusteella maksettavat lisät, kunhan niitä ei makseta vain toiselle sukupuolelle. Jos tutkimuksesta haluaa tehdä sukupuolineutraalin, pitääaineistosta ensin poistaa hyväksyttäviä eroja aiheuttavat palkanosat. Pelkkä ylitöidenkään poistaminen ei riitä, vaan lisäksi on poistettava sen tosiseikan vaikutus, että naiset ottavat miestä
yleisemmin ylityökorvauksen vapaana. Tämä aiheuttaa naisen palkan näennäistä pienenemistä ja siten miehet näyttävät tilastoissa saavan samasta työstä enemmän palkkaa.

Paluu