2. Ajankäyttötutkimusaineiston populaation ongelmat

Otos tehtiin siten, että Tilastokeskuksen aineistostapoimittiin yli 15-vuotiaita henkilöitä. Tutkimus tehtiin näiden
henkilöiden kanssa samassa taloudessa elävien yli 10-vuotiaiden henkilöiden kanssa. Laitoksessa olleet poistettiin.


Otoksessa on seuraavia puutteita miehen näkökulmasta:

1. Otoksessa ei ole varusmiehiä. Jos laskemme työaikalakien ja Puolustusvoimien oman henkilökunnan työehtosopimusten mukaisesti varusmiehen 9 kuukauden aikana tekemän työtuntien määrän, tulemme lukemaan noin 2000-2500 tuntia. Kun ajankäyttötilastosta tehdään erilaisia ihmisen elinkaareen perustuvia työaikalaskelmia,
on miehen elinkaaresta poistettu väkivaltaisesti nuo tunnit, joka vastaa naisen työtunneissa lähes kahden vuoden työpanosta. Aina kun puhutaan miehen työtunneista, on muistettava, että miehen ikää on lyhennetty 9 kk.
Jos asevelvollisuus olisi perustuslain pykäliä noudattaen määrätty tasapuolisestimolemmille sukupuolille, olisikohan varusmiespalvelusta poistettu työaikoja mittavasta tilastosta?

2. Nainen elää keskimäärin 78-vuotiaaksi ja mies 72-vuotiaaksi. Eli nainen on keskimäärin eläkkeellä 18 vuotta ja mies 12 vuotta. Missään en ole nähnyt selvitystä, miten tämä eliniän epäsuhta on otettu otoksessa tai sen käsittelyissä huomioon. Ja jos sitä ei ota mitenkään huomioon, keskimääräisiin ja elinkaarilaskuihin tulee selkeä virhe.

3. Otos oli niin pieni, ettei mukaan ole saatu tilastollisesti merkittävässä määrin miesyksinhuoltajia. Naisyksinhuoltajista
muodostuu oma tilastollisesti merkittävä joukkonsa.

4.  Yhden hengen talouksissa asuu  11,4 % otoksen henkilöistä. Yhden hengen talouksien osuus on tietysti suurempi, eli yli 27 %. Lehtitietojen mukaan yksinasujia pitäisi kyllä olla enemmän. Yksinäisten miesten ja naisten ajankäyttö poikkeaa luonnollisesti paljon toisistaan ja heidän sekoittamisensa parisuhteessa elävien ajankäyttöön tekee päätelmistä varsin omituisia. Mutta yhteenvedoissa hehkutetaan, että miehet tekevät sitä ja naiset tekevät tätä, vaikka tulos on saatu sekoittamalla hyvin erilaisia ihmisiä samaan tilastoon. Tässä kohdassa voidaan kysyä, mikä on omenan ja päärynän keskiarvo?

5. Yksineläjien  ja alle 20-vuotiaiden mukaan ottamisesta tulee
sellainen ongelma, että usein on hyvin vaikeata tajuta, mitä tulokset varsinaisesti tarkoittavat. Julkisuudessa on hyvin paljon väitetty, että naiset tekevät 7 tuntia viikossa enemmän yhteenlaskettua koti- ja ansiotyötä kuin miehet. Kuitenkin, jos tutkimme joukkoa "työlliset",  saamme tulokseksi, että työtä tekevät naiset tekevät vain muutaman minuutin päivässä enemmän yhteenlaskettua koti- ja ansiotyötä kuin miehet. Ja kun verrataan parisuhteessa eläjiä, miehet tekevät 8,5 tuntia enemmän ansio- ja
kotitöitä kuin heidän parinsa.Yksin asuvat sotkevat siis tilastoja täysin. Ei kai kaikkia miehiä pidä syyllistää siitä, että  yksin asuvat miehet tekevät vähemmän kotitöitä kuin yksin asuvat naiset. Voihan selitys olla, että yksin asuvat miehet ovat parempia ja nopeampia kotityön tekijöitä kuin naiset. Paremmuutta ja tehokkuutta kun tässä tutkimuksessa ei edes tutkittu.

Paluu