Ylikoulutus uhkaa SOTE-alaa jo viiden vuoden päästä RAKE-työryhmän raportin mukaan

Kirjoitti Talouselämä-lehti 9.2.2016  (Uutisesta kertoi MTV)

Suomessa valmistuu 2020-luvun alussa joka vuosi yli 1000 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaista enemmän, kuin työvoimalle on tarvetta, kertoo MTV. Valmistuneista noin joka viides tulee olemaan ylitarjontaa, selviää RAKE-työryhmän tuoreesta raportista. Työryhmän mukaan syy ylitarjontaan on väestön ikääntymisen tahti, jonka on arvioitu hiipuvan noin kymmenen vuoden kuluttua.

Viiden vuoden kuluttua ammattikorkeakouluista valmistuu yli 8000 sote-ammattilaista vuodessa, mikä tarkoittaa ensi vuosikymmenen alussa yli tuhatta alan ammattilaista enemmän kuin työvoimalle on tarvetta. Vuonna 2020 luvun arvioidaan olevan yli 1300.

Alalla on vuosia huudettu työvoimapulaa, mikä on johtanut siihen, että ammattikorkeakoulut ovat lisänneet koulutuspaikkoja erityisesti sote-alalla, kirjoittaa MTV. Koulutustarvearvioita tehnyt Jukka Jonninen Metropolian ammattikorkeakoulusta arvioi MTV:lle koulujen liioitelleen aloituspaikkojen määrässä.

"Esimerkiksi ammattikorkeakoulututkinnon aloittaneiden määrä on sote-alalla noussut 30 prosentilla viimeisen kymmenen vuoden aikana, samaan aikaan kun kaikkien aloittaneiden määrä on pysynyt samana", Jonninen kertoo MTV:lle.


PALUU